Vad händer i hjärnan vid adhd?

Björn Roslund, barn- och vuxenpsykiater, är en mästare på att förklara vad adhd beror på. Det är viktigt att vi förstår det och vad som händer i hjärnan hos en person med adhd. Då kan vi också bättre förstå och hjälpa dessa barn och ungdomar. I boken Haja adhd beskrivs bland annat vad hjärnans skärmsläckare är för något och hur den ser ut hos den som har adhd.

– Vad är det som gör att en person inte bryr sig om ifall denne utsätter sig för fara? Det här är något som är karaktäristiskt för adhd. De blir lätt uttråkade, behöver väldigt starka stimuli och lockas av det som är lite farligt, säger Björn Rosenlund.

Han är barn- och vuxenpsykiater och har skrivit boken Haja adhd – Om nuets förbannelse, hjärnans skärmsläckare och vikten av dagdrömmeri.

Björn Roslund vill förmedla kunskapen om varför personer med adhd agerar som de gör.

– Man talar inte så mycket om varför.

Det gör stor skillnad att vi förstår, inte minst att barnen själva får kunskap om varför det blir som det blir. De känner sig ofta misslyckade när de inte klarar av sådant som verkar enkelt för andra.

– Det är väldigt jobbigt att känna sig annorlunda. Bland tioåriga pojkar med adhd har 50 procent inte bara deppiga tankar, de har faktiskt tänkt på hur de skulle ta sitt liv. Att vara förälder till ett sådant barn är fruktansvärt. Men det gör stor skillnad att vi förstår.

En intressant, lättläst artikel! Följ länken för att läsa mer! https://omtanke.today/vad-hander-i-hjarnan-vid-adhd-166746/nyhet.html